ZomerDromen_AlikivanderKruijs

Sep_Blauwdruk_AlikivanderKruijs

Intervention inside the exhibition ‘Verrassende Vondsten uit de collectie‘ designed by Studio Makkink&Bey in Het Nieuwe Instituut.

September — Blauwdruk

In architectonische tekeningen is het concept van de zomer geschetst in lucht, water en bloeiende natuur. De flora en fauna is soms snel en intuitief in de visioenbeelden geschetst. Aliki van der Kruijs onderzoekt de flora en atmosferische elementen in tekeningen die voor Zomerdromen zijn geselecteerd uit de iconische Nederlandse architectuurgeschiedenis en construeert vanuit haar ‘botanische’ onderzoek een hedendaagse blauwdruk van het archief. De uiteindelijke print komt tot ontwikkeling bij blootstelling aan de zon door gebruik te maken van cyanotype, de blauwdruk techniek die in de architectuur veelvuldig is gebruikt om replica’s van tekeningen te maken.

AlikivanderKruijs_ZomerdromenZomerdromenZomerdromen_AlikivanderKruijsZomerdromen_AlikivanderKruijs_1Zomerdromen_AlikivanderKruijs_3

 

ZOMERDROMEN

Meer informatie over de tentoonstelling Zomerdromen:

Zomerdromen’ gaat over zon, vakantie en vrije tijd. Tekeningen, maquettes, foto’s en andere documenten uit het archief laten zien hoe Nederlanders in de vorige eeuw hun vrije tijd besteedden: buiten in de zon, in de stad, aan het water of in de natuur. Van ontwerpen voor zwembaden, zomerhuisjes en luxe vakantieparken tot reisschetsen en tekeningen van al dat groeit en bloeit. In de tentoonstelling zijn de Sporthuis Centrum vakantiehuisjes van Jaap Bakema te zien, het woonhuis aan zee van F.A. Warners en een tuinontwerp van Romke de Vries, maar ook een lui strandtafereeltje van Koen Limperg, de frivole badmutsen van Hendrik Wijdeveld, en een tekening van Michel de Klerk met ijl zomeravondlicht.

WISSELENDE PRESENTATIES

‘Zomerdromen’ is de eerste uit een reeks wisselende presentaties van stukken uit archief en bibliotheek, samengesteld door archivaris Alfred Marks. Aan de hand van een begrip kiest hij op associatieve wijze bijzondere tekeningen, foto’s, voorwerpen en maquettes uit de collectie, met speciale aandacht voor het vrije tekenwerk en de persoonlijke documenten van architecten en stedenbouwers.

DWARSDOORSNEDE

‘Zomerdromen’ toont niet noodzakelijk de hoogtepunten of de iconen uit de Nederlandse architectuurgeschiedenis; het is een dwarsdoorsnede uit de collectie met werk van bekende en onbekende architecten. Als archivaris werkt Alfred Marks al twintig jaar met de collectie. Met zijn brede kennis en ijzeren geheugen weet hij ook de onbekende stukken te vinden en het publiek te verrassen met materiaal dat zelden te zien is. De staalkaart aan objecten die Marks selecteert, toont de rijkheid, diversiteit en verhalende kracht van de collectie.

September — Blauwdruk maakt deel uit van een serie interventies op uitnodiging van Studio Makkink & Bey. Studio Makkink & Bey, bureau voor vormgeving, toegepaste kunst en architectuur, verzorgt het ontwerp van de tentoonstellingsruimte Zaal -1 in Het Nieuwe Insituut, Rotterdam.  Voor de nieuwe reeks tentoonstellingen onder de noemer ‘Verrassende vondsten uit de collectie’ maken ze een ruimtelijk ontwerp op basis van het  oorspronkelijk door OMA ontworpen interieur. Het ontwerp beweegt mee met de tentoonstellingsseizoenen en toont de sporen van een voortdurende staat van transitie. Daarnaast nodigt Makkink & Bey jonge kunstenaars uit om met een hedendaagse interventie te reageren op een historische collectie.

 

01/09/2014 – 21/09/2014  Het Nieuwe Instituut, Rotterdam